Przejdź do treści

Biała zupa

Biała zupa
Biała zupa

Wpadłam dzisiaj na pomysł, by zrobić inną zupę niż zwykle. Jest to zupełnie biała zupa czyli popularny krem z białych warzyw. Została ona zrobiona wyłącznie z tytułowych białych warzyw i mleka kokosowego. Nie dość że pięknie wygląda, tak jednolicie i gładko to jeszcze jest pyszna! Przyznaję się, że to moja pierwsza próba zrobienia zupy w jednolitym kolorze. Nie liczę oczywiście innych zup takich jak na przykład zupa dyniowa, która na pewno będzie pomarańczowa lub batatowa czy marchwiowa. Chodziło mi o specjalne dopasowywanie do siebie składników tak, by miały na pewno kolor biały. Na koniec pytanie ode mnie – czy wolisz kiedy zupa jest pod postacią kremu? Czy raczej taką klasyczną z kawałkami warzyw do gryzienia lub makaronem? Zapraszam na przepis na białą zupę czyli krem z białych warzyw.

Biała zupa

Biała zupa – składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 800 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • pestki słonecznika do posypania

Biała zupa – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnię wlewam olej i szklę na nim cebulę (smażę tak długo aż zmięknie ale się nie przyrumieni).
  3. Obieram pietruszkę, seler i ziemniaki po czym kroję je w kostkę.
  4. Kalafior dzielę na różyczki.
  5. Wszystkie składniki wkładam do garnka i wlewam tyle wody, by zakrywała niewielką warstwą wszystkie warzywa.
  6. Gotuję około 35-40 minut.
  7. Mikserem ręcznym rozdrabniam całość na gładką masę.
  8. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i pieprz.
  9. Moja zupa jest gotowa!

1 komentarz do “Biała zupa”

  1. Kocham krem z białych warzyw z musem malinowym, mój brat robi świetny 😋😋😋😋😋
    Czas na Twoją propozycję 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *