Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak

Dzisiaj u mnie wegańska zupa czyli taki oto wspaniały wegański kapuśniak o intensywnym smaku. Wegański kapuśniak zapytacie – a dokładnie! Jest on zupą idealną dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych, którzy w taką zmieniającą się pogodę jak teraz, chcieli by zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. U nie jak zwykle na blogu, mój kapuśniak przygotowałam w wersji wegańskiej. Chociaż słyszałam że ludzie jedzą go w wersji z mięsem, widziałam tez w domu, gdy mama gotowała z przepisu babci, jednak ja go pod taką postacią nigdy nie jadłam, gdyż od zawsze jestem weganką. Z racji tego że moja mama bardzo lubi kapustę kiszoną, postanowiłam, że specjalnie dla niej zrobić dzisiaj tą zupę! Pewnie nie każda mama tak ma ale moja może dzień rozpoczynać od kapusty kiszonej i miską z kapustą kończyć 🙂 Mój prosty i pyszny przepis na wegański kapuśniak jest prosty, no i efekt na talerzu jest znakomity!

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak – składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 600-800 g ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 10 wędzonych śliwek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • (opcjonalnie) dowolna ilość tofu wędzonego podsmażonego na patelni z olejem na brązowy kolor.

Wegański kapuśniak – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Ziemniaki obieram i gotuję w bardzo małej ilości wody.
  3. Marchewki i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzewam olej, cebulę smażę na złoto, dodaję marchewkę z pietruszka i tez przesmażam.
  5. Do garnka wkładam cebulę podsmażoną z marchewką, dodaję pokrojoną kapustę i śliwki. Dolewam wodę lub bulion, dodaję ziele, listki laurowe. Gotuję około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.
  6. Do bulionu dolewam ziemniaki razem z wodą (po gotowaniu).
  7. Do zupy dodaję pieprz i sól. Moja zupa jest już gotowa! Wegański kapuśniak można nakładać razem z tofu na talerze.
Inne przepisy Vegemi:

5 myśli na “Wegański kapuśniak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.