• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Produkty Wegańskie
  • O blogu Vegemi.pl

Wegański kapuśniak

28 września 2019 by Vegemi 5 komentarzy

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak

Dzisiaj u mnie wegańska zupa czyli taki oto wspaniały wegański kapuśniak o intensywnym smaku. Wegański kapuśniak zapytacie – a dokładnie! Jest on zupą idealną dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych, którzy w taką zmieniającą się pogodę jak teraz, chcieli by zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. U nie jak zwykle na blogu, mój kapuśniak przygotowałam w wersji wegańskiej. Chociaż słyszałam że ludzie jedzą go w wersji z mięsem, widziałam tez w domu, gdy mama gotowała z przepisu babci, jednak ja go pod taką postacią nigdy nie jadłam, gdyż od zawsze jestem weganką. Z racji tego że moja mama bardzo lubi kapustę kiszoną, postanowiłam, że specjalnie dla niej zrobić dzisiaj tą zupę! Pewnie nie każda mama tak ma ale moja może dzień rozpoczynać od kapusty kiszonej i miską z kapustą kończyć 🙂 Mój prosty i pyszny przepis na wegański kapuśniak jest prosty, no i efekt na talerzu jest znakomity!

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak – składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 600-800 g ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 10 wędzonych śliwek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 listki laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
  • (opcjonalnie) dowolna ilość tofu wędzonego podsmażonego na patelni z olejem na brązowy kolor.

Wegański kapuśniak – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Ziemniaki obieram i gotuję w bardzo małej ilości wody.
  3. Marchewki i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
  4. Na patelni rozgrzewam olej, cebulę smażę na złoto, dodaję marchewkę z pietruszka i tez przesmażam.
  5. Do garnka wkładam cebulę podsmażoną z marchewką, dodaję pokrojoną kapustę i śliwki. Dolewam wodę lub bulion, dodaję ziele, listki laurowe. Gotuję około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.
  6. Do bulionu dolewam ziemniaki razem z wodą (po gotowaniu).
  7. Do zupy dodaję pieprz i sól. Moja zupa jest już gotowa! Wegański kapuśniak można nakładać razem z tofu na talerze.
Udostępnij przepisTweetnij przepis

Filed Under: Przepisy Wegańskie Tagged With: jak zrobić kapuśniak, jak zrobić wegańską zupę, jak zrobić wegański kapuśniak, jak zrobić zupę kapuśniak, jak zrobić zupę z kapusty kiszonej, kapuśniak, kapuśniak przepis, kapusta kiszona, kiszona kapusta, przepis na kapuśniak, przepis na wegańską zupę, przepis na wegański kapuśniak, przepis na zupę kapuśniak, przepis na zupę z kapusty kiszonej, wegańska zupa, wegańska zupa przepis, wegański kapuśniak, wegański kapuśniak przepis, zupa kapuśniak, zupa kapuśniak przepis, zupa z kapusty kiszonej, zupa z kapusty kiszonej przepis

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Previous Post: « Kotlety z kalafiorem
Next Post: Biała zupa »

Reader Interactions

Comments

  1. Czytelnik przepisu

    29 października 2019 at 12:40

    Zrobiłam dzisiaj i jest to mega zupa! Polecam 🙂

  2. Czytelnik przepisu

    29 października 2019 at 12:40

    Potrzebny może degustator?? 😂😂

  3. Czytelnik przepisu

    29 października 2019 at 12:40

    Jak zwykle Wow 😍

  4. Czytelnik przepisu

    16 listopada 2019 at 10:38

    Idealny na jesień 🍁🍁🧡🧡

  5. Czytelnik przepisu

    16 listopada 2019 at 10:38

    Bardzo smacznie wygląda 🤤🤩

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Primary Sidebar

Social Media VegeMi

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Nowe przepisy wegańskie

  • Sos pomidorowy z cynamonem
  • Rosół z grzybami
  • Pasta z buraków
  • Wegańskie ciastka z kremem Vegan Bakery
  • Bezglutenowa pizza z wegańskim serem

Najnowsze komentarze

  • Vegemi o Rosół z grzybami
  • Weganie o Rosół z grzybami
  • Basia o Pasta z buraków
  • Barbara o Pasta z buraków
  • Alicja o Pasta z buraków

Archiwa

  • Grudzień 2019
  • Listopad 2019
  • Październik 2019
  • Wrzesień 2019
  • Sierpień 2019
  • Lipiec 2019
  • Czerwiec 2019
  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Luty 2019
  • Styczeń 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018

Kategorie

  • Produkty Wegańskie
  • Przepisy Wegańskie

Przepisy

blogi kulinarne

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał RSS z wpisami
  • Kanał RSS z komentarzami
  • WordPress.org

Footer

  • Menu
  • Przepisy Wegańskie
  • Polityka prywatności
  • Produkty Wegańskie
  • O moim wegańskim blogu Vegemi.pl

Copyright © 2019 Wegańskie i bezglutenowe przepisy Vegemi.pl on the Foodie Pro Theme