Pasta z fasolą

Pasta z fasolą

Pasta z fasolą

Dzisiaj w mojej kuchni powstała intensywna pasta z fasolą. Jaka jest twoja ulubiona pasta na kanapki? Może właśnie pasta z fasolą, a może z tofu, ciecierzycy, awokado, słonecznika lub innych warzyw i pestek? Ja uwielbiam wszystkie i wszystkie również przygotowuję. Moja przygoda rozpoczęła się od hummusów ale teraz rozszalałam się w kuchni i spokojnie przygotowuje smarowidła do chleba ze znacznie większej różnorodności produktów. Dlatego właśnie doszłam do wniosku, że dzisiaj nadszedł czas na kolejną pastę, tym razem z wędzoną papryką oraz białą ugotowaną fasolą. Dzisiejsza pasta jest zrobiona w dużych ilościach. Zazwyczaj w naszym domu takie właśnie duże porcje występują, ponieważ i tak znika ona w całości w ciągu niecałego półtorej dnia. Jeżeli jednak wolisz mniejsze ilości past, podziel ilość składników na pół 🙂

Pasta z fasolą

Pasta z fasolą – składniki:

  • 3 słoiki fasoli (720 g)
  • 3-4  łyżeczki wędzonej papryki
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżki czosnku w proszku lub 4 małe ząbki
  • 3 łyżki tahiny
  • sól do smaku

Pasta z fasolą – przepis:

  1. Fasolę odcedzam na sitku.
  2. Wszystkie składniki łączę w blenderze.
  3. Włączam wysokie obroty i miksuje pastę na gładką masę, dociskając jeśli trzeba przy pomocy tempera.
  4. Mój przepis jest gotowy! Smacznego! Pasta z fasolą jest super na kanapki.
Inne przepisy Vegemi:

3 myśli na “Pasta z fasolą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.