Wiosenny wegański obiad

Wiosenny wegański obiad

Wiosenny wegański obiad

Dzisiaj wpadłam na pomysł by zrobić taki wiosenny wegański obiad, prosty i smaczny. Ten właśnie wiosenny wegański obiad skomponowałam ze smażonych szparagów, smażonej ciecierzycy oraz ugotowanych w mundurkach młodziutki ziemniaków. Starałam się by na talerzu było różnorodnie. Zawsze ważne są też wartości odżywcze: węglowodany – w ziemniakach, białko – w ciecierzycy, witaminy – w szparagach i olej/ tłuszcz – w krokach ze smażeniem. Taki obiad bardzo syci, przez co później przez długi czas nie jesteśmy głodni. Jeżeli chcecie, możecie również dodać do tego obiadu smażone tofu, które jest przepyszne, chrupiące  i zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Często jem podobne właśnie do tego śniadania, kiedy wiem że przez cały dzień nie będzie mnie w domu i że będę jeść dopiero późno. Taki obiad jak na zdjęciu ten jest pyszny i sycący!

Wiosenny wegański obiad

Wiosenny wegański obiad – składniki:

  • 200g szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 słoik ciecierzycy (240g)
  • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 małe lub 1 duża cebula

Wiosenny wegański obiad – przepis:

Smażona ciecierzyca:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Ciecierzycę odlewam z zalewy.
  4. Wsypuję odlaną ciecierzycę na patelnie z cebulą, dodaję wędzoną paprykę.
  5. Podsmażam ciecierzycę z cebulą i przyprawą około 10min
  6. Ciecierzyca jest już gotowa J. Teraz czas na szparagi:

Smażone szparagi:

  1. Szparagom odłamuję twardą część łodygi.
  2. Szparagi obtaczam w oleju. Ja nalałam olej do półmiska, wrzuciłam tam wszystkie szparagi i wspólnie przemieszałam.
  3. Rozgrzewam patelnię grillową.
  4. Smażę na niej szparagi z obu stron.
  5. Do ukończenia całego obiadu wystarczy tylko ugotować ziemniaki.
  6. Mój wiosenny wegański obiad jest gotowy! 😀
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.