Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków

Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków

Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków

Pokażę dzisiaj przepis na pyszne wegańskie placki z gotowanych ziemniaków, tofu, cebuli i jogurtu sojowego. Od rana miałam zaplanowane, że przygotuję placki z ziemniaków. Jednak gdy zaczęłam je robić, mama powiedziała, że z mojej masy wyjdą świetne kotlety. Zaczęłam jej bronić, że miały być placki, bo tak się nastawiłam. Mama powiedziała, że jak się już tak uparłam, to niech już robię te placki, a kotlety zrobimy innym razem. Więc jak powiedziałam, tak zrobiłam. Przepis na te kotlety jest prosty i dość szybki. W trakcie przygotowania przepisu, specjalnie wymieniałam po 2 rodzaje sposobów do przygotowania kilku z etapów. By każdy mógł je zrobić takim sposobem jakim może, lub jaki po prostu woli. Jakie placki lubicie najbardziej? Na razie na moim blogu pojawił się tyko dwa przepisy na placki, a konkretnie przepis na: placki ziemniaczane i placki ziemniaczane gładkie. Ale na pewno jednak pojawi się więcej przepisów, właśnie na placki, ponieważ uwielbiam je w każdej postaci. Jeść je można z różnymi dodatkami. Można jeść same ale pasuje do nich równie dobrze sól, jak i cukier. Więc możecie je zjeść na słono lub na słodko, jak wolicie!

Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków

Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków – składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 2 opakowania tofu (400g)
  • 500 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 2 małe cebule lub 1 duża

Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków – przepis:

  1. Gotuję kilogram ziemniaków.
  2. Ugotowane ziemniaki obieram ze skórek.
  3. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub mielę w młynku do mięsa i przekładam do dużej miski.
  4. Szatkuję tofu w melakserze lub dokładnie rozgniatam go widelcem. Tofu przekładam do miski z ziemniakami
  5. Obieram cebulę i sztukuje ją ręcznie lub w melakserze.
  6. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie złota.
  7. Gotową cebulę przekładam do miski z tofu.
  8. Do miski z cebulą, ziemniakami i tofu dodaję sól, jogurt i mąkę.
  9. Nakładam rękawiczkę i dokładnie mieszam.
  10. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim placki z obu stron.
  11. Moje wegańskie placki z gotowanych ziemniaków są gotowe do jadzenia, smacznego życzę ja VegeMi!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Wegańskie placki z gotowanych ziemniaków”

  1. Pingback: Placki ziemniaczane z marchewką - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.