Przejdź do treści

Wegański ryż z truskawkami

Wegański ryż z truskawkami
Wegański ryż z truskawkami

Dzisiaj na moim blogu przepis na klasyczny i pyszny ryż z truskawkami. Kiedy tylko trwa sezon na truskawki, zawszę przygotowuję wegański ryż z truskawkami, makaron z truskawkami czy koktajl z truskawek. Z jakimi owocami najbardziej lubicie jeść ryż? Ja uwielbiam z truskawkami, czyli wersję, którą jadłam od zawsze. Gdy byłam mała, praktycznie w każdego lata jadłam ryż z truskawkami lub makaron z truskawkami, które przygotowywała dla mnie mama. Lubię jeszcze wersje z jabłkami, z morelami albo z brzoskwiniami. Latem mamy wielki wybór owoców, można szaleć. Kiedyś uwielbiałam takie dania i również teraz je uwielbiam 🙂 Wiem, że ludzie dzielą się na tych co wola makaron albo ryż. Wolisz wersję truskawek z ryżem czy z makaronem? Ja sama nie mogę się zdecydować. Zapraszam na prosty i smaczy wegański przepis:

Wegański ryż z truskawkami

Wegański ryż z truskawkami – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 15 truskawek
  • 160 ml jogurtu naturalnego (ja użyłam kokosowego)
  • (opcjonalnie) słodzik np. syrop klonowy, cukier, ksylitol itp.

Wegański ryż z truskawkami – przepis:

  1. Gotuję ryż w lekko osolonej wodzie.
  2. Truskawki dokładnie myję i ucinam im szypułki.
  3. Truskawki rozgniatam widelcem.
  4. Do truskawek dodaję jogurt i opcjonalnie syrop klonowy.
  5. Dokładnie mieszam.
  6. Mój wegański ryż z truskawkami jest gotowy, smacznego życzy jak zawsze VegeMi 🙂

7 komentarzy do “Wegański ryż z truskawkami”

Możliwość komentowania została wyłączona.