Przejdź do treści

Kabaczek z sosem

Kabaczek z sosem
Kabaczek z sosem

Oto przepis na kabaczek z sosem wegańskim w sam raz na lato i upały. Taki kabaczek z sosem to przepyszny i łatwy do przygotowania, powiedziałabym, że to nasz domowy klasyk w najczystszej postaci. Zawsze, gdy pojawi się u nas w domu kabaczek, musi powstać z niego obowiązkowo taki danie! To tradycja! Lekkie oraz sycące danie, idealne na upały jakie mamy teraz. Kabaczek z sosem bardzo lubi moja babcia, która sama zaproponowała, żebym go zrobiła. W domu są wszyscy chętni na to danie. Pamiętam jak pierwszy raz przygotowywałam kabaczka i byłam w szoku, że napięła mi się skóra na rękach. Teraz mnie już to nie zaskakuje, ale jednak nie zapomnę, jak bardzo mnie to zdziwiło oraz w tamtej chwili śmiech mojej mamy, która była pewna, że wiedziałam, że kabaczek puszcza taki sok. Mniejsza z tym, kabaczek z sosem wegańskim polecam do przygotowania bo szybko to idzie!

Kabaczek z sosem

Kabaczek z sosem – składniki:

  • 4 kabaczki
  • 3 cebule
  • 1 mały koncentrat pomidorowy – 120 g
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • sól i pieprz
  • 1 czubata łyżka masła wegańskiego lub oleju

Kabaczek z sosem – przepis:

  1. Kabaczkom odcinam początek i koniec.
  2. Wszystkie obieram obieraczką i przekrawam ja na pół.
  3. Łyżką wygrzebuję pestki i włókna z kabaczków.
  4. Każdą połówkę przekrawam w wzdłuż na pół i kroję kabaczki w poprzek na spore części (6-7 części).
  5. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  6. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  7. Kabaczek i cebulę przekładam do garnka i wlewam tyle wody, by sięgała do linii kabaczków.
  8. Gotuję aż kabaczek stanie się szklisty, zajmuje to około 10 minut.
  9. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz łyżkę masła i wszytko dokładnie mieszam.
  10. VegeMi życzy smacznego kabaczka z sosem wegańskim!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *