Wegański paprykarz z ryżem

Wegański paprykarz z ryżem

Wegański paprykarz z ryżem

Nie było na blogu, to już jest wegański paprykarz z ryżem. Muszę przyznać, że dzisiejszy wegański paprykarz z ryżem, wymaga trochę czasu w przygotowaniu. Stawiam na szybkie dania ale warto czasami postać w kuchni nieco dłużej. Naprawdę warto go zrobić ponieważ w smaku jest wyśmienity! Znasz wegańskie paprykarze? Tradycyjnie paprykarz przygotowuje się z rybą wędzona i gotowaną. Mój dzisiejszy wegański paprykarz powstał nie tylko z tofu, ale warzyw, przypraw oraz ryżu. Kiedy jeździmy na rodzinne wypady, bardzo często bierzemy ze sobą różne zrobione w domu bądź kupione paprykarze i pasty do chleba. Zawsze ułatwiają one jedzenie w drodze oraz wyżywienie tam, gdzie nie możemy dostać nic, co możemy zjeść. Jednak odkąd gotuję sama to też uznaję, że żadne kupne paprykarze nawet w najmniejszym stopniu nie równają się z tymi naszymi, ekologicznymi, pysznymi domowymi wegańskimi paprykarzami, dlatego też z przyjemnością zapraszam na przepis.

Wegański paprykarz z ryżem

Wegański paprykarz z ryżem – składniki:

  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 seler
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 – 2,5 szklanki ryżu
  • 2 opakowanie tofu wędzonego, tak około 400 g
  • 100-120 g koncentratu pomidorowego

Wegański paprykarz z ryżem – przepis:

  1. Marchew, seler i pietruszkę obieram.
  2. Wszystkie obrane warzywa wrzucam do garnka i gotuję aż będą miękkie (wody po gotowaniu nie wylewam, jeszcze się przyda).
  3. Ugotowaną marchew, seler i pietruszkę szatkuję ręcznie lub w melakserze albo ścieram na tarce na dużych oczkach.
  4. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  5. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę, aż będzie złota.
  6. Pomidory wrzucam na chwilę do wrzątku (tego po gotowaniu warzyw) i zdejmuje z nich skórkę.
  7. Wystudzone i obrane pomidory i zgniatam w garści.
  8. Pomidory dorzucam do cebuli i smażę razem pod około 10 minut.
  9. Po 10 minutach dodaję koncentrat pomidorowy zagotowuję.
  10. W wodzie po gotowaniu warzyw gotuję ryż.
  11. Tofu wyjmuję z opakować i szatkuję go w melakserze lub rozgniatam widelcem.
  12. Wszystkie gotowe składniki wrzucam do sporej miski i razem mieszam na gorąco
  13. Mój przepis na wegański paprykarz z ryżem jest gotowy zapraszam na niego z pełnym przekonaniem VegeMi
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Wegański paprykarz z ryżem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.