Wegańska Jambalaya

  • by
Wegańska Jambalaya

Wegańska Jambalaya

Dzisiaj coś nietypowego, a konkretnie wegańska jambalaya! Danie pyszne o nietypowej nazwie! Jambalaya to danie pochodzące z Luizjany, które ma swoje początki w kuchni hiszpańskiej i francuskiej. Zwłaszcza z hiszpańskiej paelli oraz dań z francuskiej Prowansji. Przepis w wersji oryginalnej na jambalayę nie jest wegański ale nic nie stoi na przeszkodzie aby to zmienić. Najczęściej spotkacie przepisy gdzie jambalaya jest przygotowywana z mięsem kurczaka, wieprzowym lub wołowym, znajdą się również takie z rozmaitymi owocami morza. U mnie na stole pojawiła się wegańska jambalaya z warzywami, ciecierzycą, ryżem i przyprawami. Wolicie potrawy ostre czy łagodne? Jeżeli chcecie by wasza jambalaya była ostra, możecie dodać do niej paprykę chilli w proszku lub cienko pokrojone strączki czerwonej pikantnej papryki. Będzie wtedy ostrzejsza oraz bardziej czerwona 🙂 Skoro tak już modyfikuję przepis oryginalny to spokojnie mogę  także polecić dodanie wędzonej papryki w proszku, takiej słodkiej i aromatycznej. Tym razem moja wegańska jambalaya przygotowana została z czerwoną papryka słodką, wyszła wspaniała!

Wegańska Jambalaya

Wegańska Jambalaya – składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wegańska kostka bulionowa i 2 kubki wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku (lub kilka ząbków czosnku)
  • ciecierzyca ze słoika (ilość wedle uznania, ja dałam 440g ponieważ bardzo lubię ciecierzycę)
  • sól do smaku
  • 3 łyżki olej
  • 2 kubki wody (jeśli potrzeba)

Wegańska Jambalaya – przepis:

  1. Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Paprykę kroję na małe kawałki.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim najpierw cebulę, a gdy sok z niej odparuje wtedy dodaję paprykę.
  4. Kroję pomidory w miarę niedużą kostkę.
  5. Gdy cebula będzie już złota, dodaję pomidory.
  6. Czekam chwilkę aż pomidory puszczą sok.
  7. Dodaję ryż, bulion, tymianek, czosnek i oregano (ilość przypraw wedle uznania).
  8. Garnek\patelnię przykrywam pokrywką, gotuję około 30 minut na małym ogniu (do czasu aż ryż będzie miękki). Gdy wody jest za mało, dolewam jeszcze do odpowiedniej konsystencji aby ryż był miękki a danie kremowe.
  9. Na koniec dodaję ciecierzycę i sól.
  10. I to tyle! Moja wegańska jambalaya jest już gotowa. Smacznego!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.