Przejdź do treści

Mizeria wegańska

Mizeria wegańska
Mizeria wegańska

Dla odmiany, dzisiaj na blogu mizeria wegańska. Dawno żadnych mizerii czy sałatek nie było, więc to najwyższa pora bo do lata blisko! Ponieważ mamy w domu duży zapas ogórków, uznałam, że super było by zrobić dla odmiany mizerie wegańską. Tym razem ogórek jest starty w plasterki na tarce i jest podany razem z jogurtem wegańskim. O ile będziecie chcieć, możecie jogurt sojowy zastąpić ciekawą alternatywną wersją zrobioną z…majonezem! Lub skorzystać z jakiś przepisów na wegańskie jogurty, śmietany czy kefiry z książki Roślinny nabiał. Mizeria podana go do różnych dań, takich jak na przykład kotlety ziemniaczane, sprawdza się doskonale w formie surówki! W mizeriach można używać również słodzików takich jak cukier, syrop w agawy, syrop klonowy do wyboru, ja lubię lekko ją dosładzać ale nie trzeba bo to kwestia gustu.

Mizeria wegańska

Mizeria wegańska – składniki:

  • 3 ogórki
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • (opcjonalnie) cukier/syrop z agawy/ syrop klonowy/ksylitol

Mizeria wegańska – przepis:

  1. Ogórki myję i obieram.
  2. Na tarce ścieram wszystkie 3 ogórki.
  3. Szatkuję drobno koperek.
  4. Do miski wlewam jogurt, dodaję startego ogórka, poszatkowany koperek, sól i pieprz.
  5. Moja mizeria wegańska jest prosta i smaczna!