Mizeria wegańska

Mizeria wegańska

Mizeria wegańska

Dla odmiany, dzisiaj na blogu mizeria wegańska. Dawno żadnych mizerii czy sałatek nie było, więc to najwyższa pora bo do lata blisko! Ponieważ mamy w domu duży zapas ogórków, uznałam, że super było by zrobić dla odmiany mizerie wegańską. Tym razem ogórek jest starty w plasterki na tarce i jest podany razem z jogurtem wegańskim. O ile będziecie chcieć, możecie jogurt sojowy zastąpić ciekawą alternatywną wersją zrobioną z…majonezem! Lub skorzystać z jakiś przepisów na wegańskie jogurty, śmietany czy kefiry z książki Roślinny nabiał. Mizeria podana go do różnych dań, takich jak na przykład kotlety ziemniaczane, sprawdza się doskonale w formie surówki! W mizeriach można używać również słodzików takich jak cukier, syrop w agawy, syrop klonowy do wyboru, ja lubię lekko ją dosładzać ale nie trzeba bo to kwestia gustu.

Mizeria wegańska

Mizeria wegańska – składniki:

  • 3 ogórki
  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • (opcjonalnie) cukier/syrop z agawy/ syrop klonowy/ksylitol

Mizeria wegańska – przepis:

  1. Ogórki myję i obieram.
  2. Na tarce ścieram wszystkie 3 ogórki.
  3. Szatkuję drobno koperek.
  4. Do miski wlewam jogurt, dodaję startego ogórka, poszatkowany koperek, sól i pieprz.
  5. Moja mizeria wegańska jest prosta i smaczna!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.