Przejdź do treści

Soczewica z ziemniakami

Soczewica z ziemniakami
Soczewica z ziemniakami

Dzisiaj na blogu soczewica z ziemniakami, taka prosta, gęsta, smaczna, rozgrzewająca, sycąca. Wspaniała soczewica z ziemniakami i kalafiorem w wegańskim stylu może również być nazwana „dhalem”. Dhal, jest bowiem daniem pochodzącym z Indii i jest określeniem strączków przyrządzonych na gęsto z przyprawami. U nas w kuchni zawsze rządzą i rządzić będą dania jednogarnkowe, takie właśnie jak dzisiejsza soczewica czy takie klasyczne curry. Są one szybkie w przygotowaniu, łatwe i jest po nich mniej naczyń do zmywania niż przy gotowaniu dania wieloetapowego i skomplikowanego. W jakiej postaci ty lubisz najbardziej soczewicę? Z pomidorami, przyrządzoną w pastach, w sosach do makaronu, zupach, dhalu, kotletach czy nadzieniach do naleśników lub na przykład pierogów?

Soczewica z ziemniakami

Soczewica z ziemniakami – składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej łuskanej
  • 1 litr soku pomidorowego lub passaty
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 kalafior podzielony na różyczki (ilość kalafiora taka jaką lubisz)
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa chili do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Soczewica z ziemniakami – przepis:

  1. Cebule obieram i kroję w kostkę lub piórka
  2. Obieram ziemniaki i kroję w kostkę.
  3. Smażę ją na oleju w ganku.
  4. Dolewam sok pomidorowy, dosypuję soczewicę, dodaję podzielony na różyczki kalafior, sól, curry, pieprz i paprykę.
  5. Zaczynam gotować. Po 5 minutach dodaję pokrojone ziemniaki.
  6. Gotuję 15-18 minut.
  7. Na koniec dolewam mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku.
  8. Moja pyszna soczewica z ziemniakami jest już gotowa do zjedzenia! Smacznego!