Budyń waniliowy z kaszy jaglanej

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej

Dzisiaj pokażę wam wegański budyń waniliowy w domowym wydaniu z kaszy jaglanej. Uznałam, że przepis na budyń waniliowy będzie świetnym pomysłem, ponieważ jeszcze nigdy nie pokazałam żadnego przepisu tego typu! No może pomijając kisiel 🙂 Przepis ten jest prosty i przepyszny, do tego zdrowy, ciekawy i przyjemny do wykonania. Zawsze fajniej jest zrobić sobie taki budyń wegański w domu, niż przygotowywać go z gotowych saszetek i zastanawiać się co tam do nich producent wsypał. Chociaż wymaga przygotowanie budyniu wegańskiego o wiele więcej pracy, to jednak polecam zmobilizowanie się do pójścia do kuchni. Jeżeli lubicie dodatki do budyniu, możecie dodać najróżniejsze syropy owocowe, musy, dżemy lub marmolady. Z waniliowym budyniem bardzo fajnie się skomponują dodając mu owocowego kopa!

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej – składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka naturalnego (ja używam sojowego waniliowego)
  • 2 łyżki cukru lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki masła wegańskiego
  • syrop owocowy do polania

Budyń waniliowy z kaszy jaglanej – przepis:

  1. Kaszę jaglaną płuczę dokładnie na sicie i przelewam wrzątkiem.
  2. Zagotowuję mleko i wsypuję przelaną kaszę oraz dodaję 3 łyżki tłuszczu.
  3. Gotuję aż kasza stanie się miękka.
  4. Dodaję cukier waniliowy i syrop klonowy.
  5. Całość dokładnie blenduję na gładką masę w razie potrzeby dolewam jeszcze mleka.
  6. Budyń przekładam do miseczek i zostawiam w temperaturze pokojowej aż do wystygnięcia. Potem wstawiam je do lodówki.
  7. Całość podaję z owocami, sokiem czy innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.