Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Dzisiaj pokażę proste, smaczne i sycące wegańskie kotlety ziemniaczane z koperkiem. Dzisiaj z rana powstał pomysł aby ugotować paczkę ziemniaków. Jeszcze nie było wiadomo jednak, co z nich powstanie. Takie wyzwanie. Czy kluski, kotlety, czy zostaną może odsmażone lub zjedzone od tak z wegańskim majonezem i keczupem. Jednak po rozmowie przeprowadzonej z moją babcią, uznałyśmy, że dawno już nie było żadnych kotletów i fajnie było by je zrobić znów, tak dla odmiany. Więc okupywałyśmy dzisiaj kuchnię i razem przy rozmowach, żartach i słuchaniu muzyki, robiłyśmy wspólnie ziemniaczane kotlety. Powstały one dzisiaj z tofu, bez którego wręcz nie mogły by się obyć! Bo jak powszechnie wiadomo, tofu nadaje się na każdy posiłek, do każdego dania a dzień bez tofu jest dniem straconym 😉

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Kotlety ziemniaczane z koperkiem – składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 opakowania tofu (łącznie 400 g)
  • 3 cebule
  • 1 szklanka bułki tartej + do obtaczania
  • 1/3-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju + olej do smażenia kotletów
  • sól kala namak
  • 1 średni pęczek koperku

Kotlety ziemniaczane z koperkiem – przepis:

  1. Gotuję ziemniaki i zgniatam je w prasce.
  2. Tofu ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  4. Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
  5. W misce mieszam ziemniaki razem z mąką ziemniaczaną, bułką tartą,  tofu i solą do smaku. Dodaję poszatkowany koperek i czarny mielony pieprz.
  6. Odstawiam na bok na około 15-25 minut.
  7. Z masy lepię odpowiedni dla mnie kształt i obtaczam kotlety w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotlety.
  9.  Gotowe! Wegańskie kotlety ziemniaczane z koperkiem są już gotowe do zjedzenia ze smakiem!
Inne przepisy Vegemi:

5 myśli na “Kotlety ziemniaczane z koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.