Pomidorowa z rosołu

Pomidorowa z rosołu

Pomidorowa z rosołu

Dzisiaj na obiad pyszna wegańska zupa pomidorowa z rosołu. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na rosół ale to nie z niego powstała dzisiejsza zupa pomidorowa z rosołu klasyka nad klasykami. Po ostatnim rosole nie wiedziałam, co znów zrobić do jedzenia, więc zrobiłam jego kolejną porcję. W końcu dobrego rosołu nigdy za wiele. Jednak przejadł się ona domownikom i chociaż im smakował, już chętnie jej nie jedli. Więc uznałam, że przerobie ją w łatwy sposób na wegańską zupę pomidorową. Mam pytanie: czy tylko mi kiedy słyszę tytuł „Pomidorowa z rosołu” kojarzy mi się parodia piosenki Sarsy, której refren brzmiał „jutro znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu wczoraj”? Ja z mamą kiedy tylko padł pomysł na przerobienie rosołu na pomidorową, zaczęłyśmy ją śpiewać hahaha Rodzina 😀

Pomidorowa z rosołu

Pomidorowa z rosołu – składniki:

  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 180-250 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 4 kapelusze suszonych grzybów
  • 4 suszone śliwki
  • 4 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ulubiony makaron (u mnie bezglutenowy)

Pomidorowa z rosołu – przepis:

  1. Marchewki, pietruszki, seler i cebulę obieram.
  2. Obraną cebulę opalam na patelni, w piekarniku lub bezpośrednio na palniku.
  3. Wszystkie składniki wkładam do dużego garnka i wlewam tyle wody, żeby sięgała nad powierzchnie warzyw.
  4. Całość gotuję przez około 2,5 godziny.
  5. Do rosołu dodaję koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.
  6. Całość dokładnie mieszam i podaję z makaronem. Smacznego!
Inne przepisy Vegemi:

3 myśli na “Pomidorowa z rosołu”

  1. Katarzyna – W wersji wegetariańskiej: słodką śmietanę 30% a w wersji wegańskiej: śmietanę z nerkowców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.