Pasta z kukurydzy

Pasta z kukurydzy

Pasta z kukurydzy

Dzisiaj u mnie w domu, na lunch powstała pyszna pasta z kukurydzy, taki hummus kukurydziany na kanapki. Na blogu pojawiały się już pasty z fasoli i najróżniejsze hummusy w kilku wersjach smakowych i kolorystycznych. Ale jeszcze nigdy żadna pasta nie była zrobiona z kukurydzy! Dzisiejsza pasta curry z kukurydzy ma ciekawy i wyrazisty smak, ponieważ zawiera w sobie między innymi, curry, cebulę i czosnek, co jest razem świetnym połączeniem! Robiłaś kiedyś tego typu pastę zawierającą w sobie kukurydzę? Przepisy, które spotkałam w internecie, zawierały w sobie bardzo dużą ilość tłuszczu a dokładnie duże ilości masła. Ja dlatego, zrobiłam moją własną, nieinspirowaną niczym wersję, która zawiera o wiele mniejszą ilość tłuszczu i ma pyszny i ciekawy smak curry. Do tego jest wegańska!

Pasta z kukurydzy

Pasta z kukurydzy – składniki

  • 2 słoiki kukurydzy (360g)
  • 2,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku (lub 2 ząbki)
  • 2 małe cebule
  • olej do smażenia cebuli

Pasta z kukurydzy – przepis:

  1. Kukurydzę odlewam na sitku z zalewy i wkładam do miksera.
  2. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
  4. Cebulę przekładam do miksera z kukurydzą.
  5. Dodaję do niego również curry, czosnek, sól i 4 łyżki oleju.
  6. Pastę dokładnie miksuję na gładką masę.
  7. Moja pasta idealnie nadaje się na kanapki! Życzę smacznego!
Inne przepisy Vegemi:

8 myśli na “Pasta z kukurydzy”

  1. Dzień dobry. Zapisałam przepis, bo bardzo mi się podoba. Na pewno zrobię tę pastę, ale… Nie lubię curry, jak dla mnie za mocne. Proszę o podpowiedź, czym można je zastąpić? Papryką? Niczym – pominąć?
    Wiem, że pytanie o zamianę drugiego składnika w przepisie brzmi dziwnie, ale liczę na pani doświadczenia. Agata.

  2. Czytelnik przepisu – Może być słodka wędzona papryka lub mielona kolendra i kumin, tak bardziej pod hummus 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.