Przejdź do treści

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Jestem zdziwiona, że nie pokazywałam wcześniej naleśników na słodko. Takich letnich, pysznych. Wegańskie naleśniki na słodko ze świeżymi truskawki uwielbiamy jeść w czerwcu, gdy można kupować cudowne, aromatyczne truskawki. O tej porze roku wszyscy zjadamy je ze smakiem w każdej postaci ponieważ teraz są najlepsze. Ostatnio z rana, ktoś z rodziny przynosi jedną (jak nie więcej) kilogramowych łubianek które są myte, wsypywane do sitka i podjadane przez całą rodzinę. Na obiad razem z mamą zrobiłyśmy dzisiaj naleśniki i od razu zaczęłyśmy myśleć z czym można je zjeść. Oczywiście oprócz klasycznego dżemu owocowego czy nadzień w stylu ruskim. Padł więc pomysł by podać je z truskawkami i jogurtem kokosowym, bo takie właśnie dodatki są pysznym, słodkim i zdrowszym zamiennikiem zwyczajnej konfitury.

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko – składniki:

  • 3 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej (jeśli możesz spożywać gluten to mąki pszennej)
  • 2 szklanki wody
  • 2 pełne szklanki mleka sojowego (lub innego)
  • 60ml oleju + olej do smażenia naleśników
  • sól
  • świeże truskawki
  • jogurt naturalny – u mnie kokosowy
  • cukier do smaku

Naleśniki na słodko – przepis:

  1. Do miski wlewam wodę, mleko, wsypuję mąkę i sól.
  2. Dokładnie mieszam tak by powstała masa była gładka i nie miała grudek (jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać tego efektu zawsze ciasto można przelać przez sitko).
  3. Zostawiam całość na około 15 minut by miało chwilę się zagęścić.
  4. Do lekko zgęstniałego ciasta dolewam olej i dokładnie mieszam, tak aby nie było widać oczek z oleju.
  5. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i smażę naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo gęstnieje, dodaję trochę wody.
  6. Moje gotowe naleśniki smaruję jogurtem, układam na nich pokrojone w plasterki truskawki i opcjonalnie posypuję cukrem. Całość zawijam lub składam w „trójkąciki”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *