Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Jestem zdziwiona, że nie pokazywałam wcześniej naleśników na słodko. Takich letnich, pysznych. Wegańskie naleśniki na słodko ze świeżymi truskawki uwielbiamy jeść w czerwcu, gdy można kupować cudowne, aromatyczne truskawki. O tej porze roku wszyscy zjadamy je ze smakiem w każdej postaci ponieważ teraz są najlepsze. Ostatnio z rana, ktoś z rodziny przynosi jedną (jak nie więcej) kilogramowych łubianek które są myte, wsypywane do sitka i podjadane przez całą rodzinę. Na obiad razem z mamą zrobiłyśmy dzisiaj naleśniki i od razu zaczęłyśmy myśleć z czym można je zjeść. Oczywiście oprócz klasycznego dżemu owocowego czy nadzień w stylu ruskim. Padł więc pomysł by podać je z truskawkami i jogurtem kokosowym, bo takie właśnie dodatki są pysznym, słodkim i zdrowszym zamiennikiem zwyczajnej konfitury.

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko – składniki:

  • 3 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej (jeśli możesz spożywać gluten to mąki pszennej)
  • 2 szklanki wody
  • 2 pełne szklanki mleka sojowego (lub innego)
  • 60ml oleju + olej do smażenia naleśników
  • sól
  • świeże truskawki
  • jogurt naturalny – u mnie kokosowy
  • cukier do smaku

Naleśniki na słodko – przepis:

  1. Do miski wlewam wodę, mleko, wsypuję mąkę i sól.
  2. Dokładnie mieszam tak by powstała masa była gładka i nie miała grudek (jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać tego efektu zawsze ciasto można przelać przez sitko).
  3. Zostawiam całość na około 15 minut by miało chwilę się zagęścić.
  4. Do lekko zgęstniałego ciasta dolewam olej i dokładnie mieszam, tak aby nie było widać oczek z oleju.
  5. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i smażę naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo gęstnieje, dodaję trochę wody.
  6. Moje gotowe naleśniki smaruję jogurtem, układam na nich pokrojone w plasterki truskawki i opcjonalnie posypuję cukrem. Całość zawijam lub składam w „trójkąciki”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.