Jak ugotować bób

  • by
Jak ugotować bób

Jak ugotować bób

Dzisiaj prosty i mega szybki przepis, jak ugotować bób. Nasza rodzina często jada bób zarówno latem, jak i zimą. Kiedy nie jest akurat sezon na świeży, to gotujemy mrożony. Na koniec sezonu mrozimy duże jego ilości, tak z 70-100 kg ;).  Prawdziwi z nas bobożercy! Czasem jadany jest sam, czasem z dodatkami takimi jak papryczki chili, olej, sól czy jako składnik dania obiadowego z makaronem lub ryżem na przykład. Kiedy zaczyna się na sezon na bób i ktoś z domowników przywiezie świeży w foliowym opakowaniu, w kuchni robi się zebranie i wszyscy czekają, aż się ugotuje. Czuć niecierpliwe oczekiwanie. Każdy z nas woli także inną twardość bobu, co zmienia czas jego gotowania. Moja mama – twardszy i zielony, taki chrupiący. Babcia – mocniej podgotowany, wręcz brązowy, a ja wersję pośrednią. Dlatego nie tylko dodatki, jak i miękkość bobu każdy z nas dostosowuje sobie indywidualnie 🙂

Jak ugotować bób

Jak ugotować bób – składniki:

  • bób świeży lub mrożony (na zdjęciu użyłam 0,5 kg)
  • mały garnek wody
  • opcjonalnie sól

Jak ugotować bób – przepis:

  1. Do garnka wlewam wodę. Na oko trochę więcej niż szykuję bobu.
  2. Pod garnkiem włączam gaz i czekam aż woda się zagotuje.
  3. Wrzucam do niej bób. Jeżeli jest świeży, będzie się gotował około 5 min. Jeśli mrożony, trochę dłużej.
  4. Odcedzam bób lub odlewam całą wodę z garnka. W innym przypadku bób, który zostanie się w wodzie rozgotuje się na papkę.
  5. Ugotowany bób jest gotowy do podania z dowolnymi dodatkami! Z jakimi ty go najchętniej jadasz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.