Przejdź do treści

Makaron z papryką i ciecierzycą

  • przez
Makaron z papryką i ciecierzycą
Makaron z papryką i ciecierzycą

Wpadłam na pomysł, że pokażę dzisiaj kolejny wegański makaron z papryką i ciecierzycą. Właśnie na obiad przygotowałam makaron z papryką i ciecierzycą, nie miałam ochoty na długie gotowanie a szybkie przepisy są w sam raz. Ponieważ jestem weganką to zamiast kiełbasy, parówek czy innego mięsa stosowanego w leczo, w zamian dodałam ciecierzycę, która zawiera dużo białka. Dodatek smażonego bakłażana bardzo urozmaica konsystencję dania. Jeżeli lubicie smażonego bakłażana, polecam zamiast jednego, tak jak jest w składnikach, usmażyć od razu więcej bakłażanów, do zjedzenia ich także oprócz tylko w leczo. Muszę pokazać takie bakłażany! A wy lubicie ciecierzycę? Ja ją bardzo, podobnie jak soczewicą i fasolę. Często zdąża się, że zjadam ją nawet samą, suchą tak prosto ze słoika. Jest to nietypowe i zawsze moi znajomi się dziwią, jak tam mogę ją jeść tak zwyczajnie. Ale co poradzę, że tak bardzo lubię ciecierzycę? 😀 Zapraszam na mój fantastyczny, wegański przepis na makaron z papryką i ciecierzycą:

Makaron z papryką i ciecierzycą

Makaron z papryką i ciecierzycą – składniki:

  • 5 papryk
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 240 g ciecierzycy (czyli u mnie 1 słoik)
  • 1 bakłażan
  • paczka makaronu (u mnie bezglutenowy)
  • sól do smaku

Makaron z papryką i ciecierzycą – przepis:

  1. Bakłażana myję i kroję na plastry średniej grubości, takie mniej więcej 5 milimetrowe.
  2. Rozgrzewam patelnie i wlewam na nią trochę oleju.
  3. Smażę bakłażany z obu stron aż będą dobrze przypieczone.
  4. Paprykom wycinam środek i kroję je na kawałki odpowiedniej wielkości.
  5. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  6. Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
  7. Paprykę, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę i usmażone bakłażany wrzucam na patelnie z cebulą.
  8. Przykrywam je pokrywką. Gotuję całość na nie wielkim gazie aż przez 15 minut.
  9. Na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy, sól do smaku, około 1/2 szklanki wody oraz odcedzoną ciecierzycę i gotuję jeszcze przez jakieś 5-10minut. Odcedzam makaron i układam na talerzach. Smacznego, to świetne danie na szybko! Makaron z papryką i ciecierzycą polecam na obiad VegeMi 🙂

1 komentarz do “Makaron z papryką i ciecierzycą”

Możliwość komentowania została wyłączona.