Leczo z papryki

Leczo z papryki

Leczo z papryki

Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. U nas w domu wegańskie leczo uznane jest za klasyczne i jedyne właściwie. W smaku delikatne, pyszne oraz kremowe i gęste. Lubisz leczo? Ja bardzo 🙂 Każdy w mojej rodzinie wszyscy bardzo lubimy leczo z papryki. Podane na różne sposoby spełnia funkcję śniadania, obiadu, lunchu lub kolacji. Mój tata lubi je zjadać z fasolą, mama z jakimś pikantnym olejem lub chili, za to ja najbardziej lubię leczo z makaronem albo z chrupiącym chlebkiem. W wersji pikantnej wspaniale łączy się z fasolą, z ciecierzycą, z chlebem, makaronem oraz z ryżem. Zawsze, kiedy zaczyna się sezon na gruntową paprykę, robimy w domu przede wszystkim pyszne pesto oraz inne przeróżne przetwory i dania z papryki. Zapraszam dzisiaj na moje wegańskie leczo z papryki.

Leczo z papryki

Leczo z papryki – składniki:

  • 5 – 6 papryk czerwonych
  • 120g koncentratu pomidorowego
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Leczo z papryki – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę, aż zmięknie.
  3. Paprykom wykrawam środek i kroję je w kawałki dowolnej wielkości.
  4. Paprykę wsypuję na patelnie z cebulą i razem smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia kiedy będą miękkie i puszczą sok.
  5. Do papryki i cebuli dorzucam czosnek (obrany i przeciśnięty przez praskę) oraz koncentrat pomidorowy i szklankę wody.
  6. Całość mieszam i gotuję jeszcze przez około 10 minut.
  7. Moje proste i pyszne wegańskie leczo z papryki jest gotowe do podania, smacznego życzy VegeMi :).
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Leczo z papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.