Domowy kisiel

Domowy kisiel

Domowy kisiel

Wpadłam na pomysł, że dzisiaj będzie przepisem na domowy kisiel. Taki łatwy w wykonaniu domowy kisiel bez żadnych sztucznych dodatków, a do tego pyszny. Samo zdrowie! Ponieważ miałam ochotę na kisiel, a nie chciałam jeść takiego zwyczajnego z torebki (nawet ekologicznego), to powstał pomysł, żebym zrobiła kisiel samodzielnie w domu. Nie rozumiem czemu wszyscy tak nie robią? Przecież o wiele zdrowszy jest taki zrobiony własnoręcznie, z naturalnych składników i co ważne o wiele, wiele smaczniejszy! Mój kisiel jest dla odmiany z kawałkami owoców i wcale nie jest super słodki. Moim zdaniem nawet lekko wytrawny, no ale cała moja rodzina twierdzi, że jest słodki bez dwóch zdań. No ale w każdym razie, kiedy będziecie go robić, to gdy owoce się zagotują razem z wodą, wystarczy wsypać trochę cukru tak by ilość słodkości wam odpowiadała. Ja kisiel zrobiłam z owoców mrożonych oczywiście można go również zrobić z owoców świeżych, sezonowych, takich jakie macie. Zapraszam na domowy kisiel wegański 🙂

Domowy kisiel

Domowy kisiel – składniki:

  • 2 kubki mrożonych mrożonych owoców (u mnie śliwki, czarna porzeczka, truskawka)
  • 2 kubki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki erytrolu lub cukru – dosłodź tak, jak lubisz!

Domowy kisiel – przepis:

  1. Do garnuszka wsypuję mrożone owoce.
  2. Zalewam je wodą tak aby woda sięgała nad powierzchnię owoców.
  3. Owoce i wodę zagotowuję i gotuję jeszcze około 10 minut po zagotowaniu
  4. Do kubka wlewam 1/2 szklanki wody, dodaję make ziemniaczaną i mieszam. Dolewam cienkim strumieniem ciągle mieszając owoce w garnku, aż masa będzie miała konsystencję kisielu. Niech stoi na gazie póki nie zgęstnieje.
  5. Gotowe! Przelewam kisiel do miseczek. Gdy kisiel wystygnie będzie miał o wiele gęstszą konsystencję niż od razu po zagotowaniu! Smacznego, domowy kisiel wegański z prawdziwych owoców jest gotowy!
Inne przepisy Vegemi:

1 myśl na “Domowy kisiel”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.