Przejdź do treści

Bolognese bez mięsa

Wegańskie bolognese bez mięsa
Wegańskie bolognese bez mięsa

Dzisiaj pokażę na moim blogu prosty przepis na sos bolognese bez mięsa. Idealnie nadaje się do makaronu, ryżu lub kaszy gryczanej. Można powiedzieć, że jest bardzo uniwersały. A jaki sos najczęściej przygotowujesz u siebie na obiad? Ja, sos bolognese bez mięsa lubię bardzo i robię go w kilku wariantach. Na przykład z zieloną soczewicą, czerwoną, z tofu, grochem a nawet bobem zielonym. Sos ten zawsze występuje u nas w domu w wersji wegańskiej, najczęściej właśnie z podsmażanym tofu na oleju oraz cebulką. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, czasu albo chęci na jego przygotowanie, wtedy powstaje ten właśnie sos, tak na szybko. Jest on gwarancją smacznego obiadu. Szybki do przygotowania, sycący, naprawdę wspaniały! Dla wszytskich chętnych dzisiaj przepis na prosty, wegański sos bolognese bez mięsa, taki do klusek, makaronu lub ryżu.

Bolognese bez mięsa

Bolognese bez mięsa – składniki:

  • 2 kartoniki passaty ( po 400ml każdy)
  • 2 opakowania tofu naturalnego lub 1 naturalny + 1 wędzony (każde po 180-200 g)
  • koncentrat pomidorowy (około 180ml)
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i zioła

Bolognese bez mięsa – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na głęboką patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż zacznie się rumienić.
  3. Gdy zacznie się rumienić dorzucam poszatkowane w melakserze tofu.
  4. Smażę razem aż tofu będzie lekko brązowe.
  5. Na patelnie wlewam również passatę, koncentrat i czosnek. Całość musi się zagotować.
  6. Życzę smacznego, mój wegański sos bolognese bez mięs można serwować!

4 komentarze do “Bolognese bez mięsa”

  1. Robiłam już dwa razy, super przepis 👏👏dziwnym trafem znikał szybko z talerza u mojego partnera, który je mięso 😜

  2. poproszę, jeżeli można o więcej past do chlebka😍nie jem mięsa i ryb od 25 lat, a z serami do pieczywa staram się ostatnio walczyć 😜

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *