Przejdź do treści

Zupa ogórkowa

  • przez
Wegańska zupa ogórkowa
Wegańska zupa ogórkowa

Dzisiaj u mnie wegańska zupa ogórkowa idealna na obiad lub kolację. Moja pyszna zupa ogórkowa może być podana z ryżem, drobnym makronem oraz z ziemniakami. Dzisiaj przygotowałam ją z babcią, wzięłyśmy od mamy słoik naszych ogórków kiszonych, takich prawdziwych i żywych, niepasteryzowanych. Z czym najczęściej lubisz zupę ogórkową? Moja dzisiejsza wersja zrobiona została najprościej jak się da, z ziemniakami, warzywami i tłustą śmietaną kokosową. Do tego koperek.! Zupa taka zawsze mi smakowała, po prostu zawsze. Pamiętam jednak czasy jak byłam młodsza i zupa ogórkowa smakowała mi najbardziej tylko w opcji z ryżem. Teraz lubię ją po prostu ze wszystkim, obojętnie czy z ryżem, kluskami, chlebem czy z czymś innym. Wiem dobrze, że w domach moich koleżanek zupy ogórkowe pojawiają się w postaci mięsnej, no ja takiej nie zjem za nic w świecie. Dlatego też moja zupa jest oczywiście w pełni wegańska, zrobiona wyłącznie z warzyw. Sami przygotowujemy ogórki kiszone, doprawiając je tak, jak lubimy. Miałam więc okazję bez problemu zrobić wegańską zupę ogórkową z żywych ogórków, takich prawdziwych jak kiedyś. Nie za słonych, nie za słodkich i co ważne, chrupiących!

Wegańska zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa – składniki

  • 3 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 400 g kiszonych ogórków (u mnie to słoik 900 ml)
  • 2 cebule
  • 500g ziemniaków (pół kilograma)
  • 1 puszka śmietany kokosowej lub mleka kokosowego (400ml)
  • 2 l wody
  • koperek

Wegańska zupa ogórkowa – przepis:

  1. Obieram marchewki, pietruszkę, ziemniaki i cebulę.
  2. Cebulę szatkuję w melakserze i podsmażam w garnku na złoty kolor.
  3. Szatkuję na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
  4. Dodaję marchewkę oraz pietruszkę do cebuli. Przesmażam.
  5. Dodaję także wodę do zupy i gotuję około 10-15min.
  6. W tym czasie ścieram w melakserze (lub na tarce) ogórki kiszone. Dodaję je właśnie po tych 10 -15 minutach gotowania warzyw.
  7. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję je w osobnym garnku.
  8. Ziemniaki odcedzam z wody. Wrzucam je do zupy.
  9. Wszystko dokładnie mieszam, po czym dodaję mleko kokosowe i siekany koperek.
  10. Gotowe! Wegańska zupa ogórkowa jest gotowa do jedzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *