Wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi

Dzisiaj prosty i przepyszny przepis na ruskie wegańskie pierogi w wersji bezglutenowej. Pamiętam jak jakiś czas temu, tak samo jak teraz, gdy chodziły za mną i moją moją mamą natrętne myśli, żeby zrobić i zjeść zjeść wegańskie pierogi. Zaczęło się od tego, że gdy siedziałyśmy i myślałyśmy głośno co zrobić na obiad, powiedziałam: „pamiętam jak kiedyś też tak myślałyśmy, a ty sobie przypomniałaś, że bardzo chciała byś zjeść pierogi. Ale nie miałyśmy składników a i tak ciągle o nich mówiłaś haha” Na co moja mama odpowiedziała: „o właśnie! Pierogi bym chciała zjeść…!” No więc całe zmotywowane pognałyśmy do kuchni 🙂 Ponieważ chciałam zrobić rodzinie przyjemność, to  zakasałam rękawy. Zaczęłyśmy robić pierogi, które zawsze widniały na naszym stole i to nie tylko w święta, bo wegańskie ruskie pierogi są po prostu przepyszne!

Wegańskie pierogi

Wegańskie pierogi – składniki:

  • 500 g mieszanki bezglutenowej (ja użyłam marki Shar – MixIt)
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oleju (45 ml) + kilka łyżek do smażenia cebulki
  • mieszanka bezglutenowa lub skrobia ziemniaczana do wysypania na blat
  • woda (do smarowanie brzegów)
  • 2 opakowania wędzonego tofu około 400 g
  • 3 – 4 cebule
  • 5 ziemniaków
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smak

Wegańskie pierogi – przepis:

  1. Wstawiam do gotowania ziemniaki.
  2. W tym czasie kiedy będą się gotować, obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  3. Na patelnie wlewam 3 łyżki oleju i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  4. Szatkuję tofu w melakserze lub rozgniatam go widelcem.
  5. Ziemniaki obieram i przeciskam je przez praskę do sporej miski.
  6. Dodaję również tofu oraz ¾ podsmażonej cebuli.
  7. Teraz, czas na ciasto.
  8. Do miski od robota planetarnego wsypuję mąkę, gorące 300 ml wody oraz 45 ml oleju.
  9. Całość wyrabiam w misce robota plenatarnego hakiem, aż ciasto będzie miało konsystencję jakby ciastoliny.
  10. Na blat wysypuje trochę mąki.
  11. Z połowy ciasta formuję placek i kładę go na blacie.
  12. Rozwałkowuję go na odpowiednią grubość.
  13. Z ciasta okrągłą foremką wycinam kółka.
  14. Brzegi kółek smaruję wodą, nakładam do nich farsz i delikatnie je zaklejam nie naciągając ciasta.
  15. W ten sposób robię wszystkie pierogi (UWAGA! Pierogi szybko schną, więc powinny być gotowane w trakcie ich robienia).
  16. Moje pierogi są gotowe. Życzę smacznego, bo ruskie wegańskie pierogi są obłędnie smaczne!
Inne przepisy Vegemi:

6 myśli na “Wegańskie pierogi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.