Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki

Skoro na blogu nie pojawiły się żadne wegańskie naleśniki, to właśnie przyszła na nie pora! U mnie w domu nie robiło się nigdy naleśników nie wegańskich, z jajkami czy glutenem od czasu kiedy pamiętam. Zawsze były to wegańskie naleśniki z przeróżnymi dodatkami. Jaki dodatek do naleśników najbardziej lubisz? U nas szczególne miejsce zajmuje dżem, czekolada, powidła śliwkowe i słodkie tofu z dodatkami. Dla wielbicieli naleśników z czekoladą mam również przepis na krem czekoladowy z awokado oraz krem czekoladowy z fasoli one rewelacyjnie sprawdzają się w roli nadzienia do naleśników. Do tego są zdrowe, wegańskie i szybkie w przygotowaniu! Ideały po prostu. Dla mnie smażenie naleśników jest zawsze wielką przygodą. Bardzo staram się żeby moje naleśniki były jak w najbardziej okrągłym kształcie. Chociaż przyznaję, nie zawszę mi to wychodzi 😉 Jednak co najważniejsze, że moje wegańskie i bezglutenowe naleśniki są zawsze pyszne bez względu czy idealnie w okrągłym kształcie czy wyjdą lekko jajowate.

Wegańskie naleśniki

Wegańskie naleśniki – składniki:

  • 4 szklanki mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej, ale jeśli możesz jeśc gluten użyj mąki pszennej)
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 60-80 ml oleju + 1 łyżka olej do usmażenia pierwszego naleśnika

Wegańskie naleśniki – przepis:

  1. Do miski wlewam wodę, mleko, wsypuję mąkę i sól.
  2. Dokładnie mieszam tak aby konsystencja była gładka (jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać tego efektu zawsze ciasto można przelać przez sitko lub wymieszać blenderem).
  3. Zostawiam na około 15-30 minut do odpoczynku.
  4. Do lekko zgęstniałego ciasta dolewam olej i dokładnie mieszam, tak aby nie pływały oczka.
  5. Na patelni dobrze rozgrzewam olej i smażę naleśniki. Jeśli ciasto gęstnieje dodaję trochę wody.
  6. Pyszne wegańskie naleśniki są gotowe do zjedzenia!
Inne przepisy Vegemi:

2 myśli na “Wegańskie naleśniki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.