Przejdź do treści

Wegański krupnik bez mięsa

Wegański krupnik bez mięsa
Wegański krupnik bez mięsa

Oto pyszny przepis na mój wegański krupnik bez mięsa a do tego bezglutenowy. U mnie w przepisie na wegański krupnik bez mięsa pojawiają się takie składniki jak marchewka, pieczarki, ziemniaki, pietruszka oraz kasza jaglana, gryczana lub owsiana. Jest wybór jak widać. A ty, jaki najbardziej lubisz krupnik? I czy go w ogóle lubisz? Ja tak i to bardzo. Najbardziej lubię krupnik gęsty, taki z większą ilością kaszy i ziemniaków. W przepisie podaję średnią porcję kaszy, którą można zmniejszyć lub zwiększyć, wedle uznania. Taki właśnie krupnik zawsze gotowała moja babcia jak i mama, w dużych ilościach, żeby zupy starczyło na kilka dni. Zawsze był pyszny i cieszyłam się, że zostanie on zrobiony. Teraz gdy urosłam, potrafię go zrobić sama i co jakiś czas przygotowuję go dla swojej rodziny, gotowanie jest fajne a każde VegeMi smakuje 🙂

Wegański krupnik bez mięsa

Wegański krupnik bez mięsa– składniki:

  • 4 l wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy owsianej, gryczanej lub jaglanej (d0 wyboru)
  • 4 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • pęczek pietruszki (opcjonalnie)
  • 500 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • 10 dużych marchewek

Wegański krupnik bez mięsa– przepis:

  1. Obieram marchewki, cebule i ziemniaki.
  2. Marchewki kroję w plasterki.
  3. Cebulę szatkuję i podsmażam razem z olejem na patelni, aż będzie złota.
  4. Do garnka wrzucam warzywa i kaszę, cebulę i wlewam wodę.
  5. Po jakiś 20 min dodaję ziemniaki.
  6. Krupnik gotuję około 30-40min (o tym że krupnik jest gotowy świadczą miękkie ziemniaki).
  7. Na sam koniec dorzucam poszatkowaną natkę pietruszki.
  8. Smacznego i podaje mój wegański krupnik bez mięsa abyśmy wszyscy mogli zjeść smaczna i sycącą zupę!

6 komentarzy do “Wegański krupnik bez mięsa”

Możliwość komentowania została wyłączona.