Przejdź do treści

Wegańska zupa z fasolą

Wegańska zupa z fasolą

Wegańska zupa z fasolą

Gdy pojawia się w moim domu duża ilość namoczonej fasoli, to oczywistym jest fakt, że powstanie z nią coś związanego. Tym razem będzie to pyszna wegańska zupa z fasolą. Jest podana w wersji z podsmażaną marchewką, cebulą i pietruszką dzięki czemu jest słodka i aromatyczna! Pamiętam, że od zawsze ją lubiłam, znam ja od najmłodszych lat w takiej wersji. Gdy jeszcze nie potrafiłam gotować, odpowiadałam mojej mamie na pytanie, co przyrządzić na obiad: „zróbmy mamo proszę taką pyszną słodką zupę z marchewką!”. Dzisiaj postanowiłam jednak ją zrobić sama. Do mojego przepisu można użyć fasoli suchej, którą trzeba moczyć przez noc lub użyć takiej świeżej, prosto z zamrażarki poza sezonem. Użyjcie takiej, którą po prostu będziecie wolicie! Wegańska zupa z fasolą należy do zestawu pięciu moich ulubionych zup!

Wegańska zupa z fasolą

Wegańska zupa z fasolą – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g białej fasoli
  • 3 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Wegańska zupa z fasolą – przepis:

  1. Fasolę namaczam przez noc w zimnej wodzie, dzień przed gotowaniem zupy.
  2. Rano, cebulę szatkuje ręcznie lub w melakserze.
  3. Obieram marchewki i pietruszki.
  4. Szatkuje je w melakserze tak samo jak cebulę.
  5. Do garnka wlewam olej i smażę cebulę dopóki nie zacznie się rumienić.
  6. Dodaję wtedy do niej startą włoszczyznę i całość podsmażam razem aż cebula będzie złota.
  7. Do całości dodaję fasolę i dolewam wodę.
  8. Gotuję aż fasola będzie miękka.
  9. Dodaje mleko kokosowe i całość mieszam.
  10. Posypuje natką pietruszki.
  11. Moja wegańska zupa z fasolą jest już gotowa, można jeszcze doprawić ja do smaku sola i pieprzem.

2 komentarze do “Wegańska zupa z fasolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *