Wegańska grochówka

Wegańska grochówka

Wegańska grochówka

Dzisiaj razem z moją babcią przygotowałam pyszną zupę, a jest nią wegańska grochówka, smaczna i sycąca. Ach, jak już dawno nie jadłam takiej prostej zupy. Dlaczego akurat wegańska grochówka? Ponieważ nie było jej przez kilka tygodni, nadal jest zimno a w domu całe dnie się uczę. Więc uznałyśmy, że dla odmiany fajnie było by zrobić coś wspólnie w kuchni. Zawsze lubiłam gotować z moją rodziną. Kiedy jestem w kuchni z mamą czy babcią, towarzyszą nam liczne rozmowy, wygłupy, słuchanie muzyki i taniec. Gotowanie jest u mnie w domu miłą częścią dnia, w której ja również chętnie biorę udział. Tak jak napisałam w opisie swojego bloga „Wychowałam się w domu w którym gotowanie jest pasją, przyjemnością i codziennością” 😀 A ty? Masz jakieś miłe wspomnienia związane z konkretnym daniem czy co prostu gotowaniem?

Wegańska grochówka

Wegańska grochówka – składniki:

  • 400g grochu całego lub połówek
  • 1 kg ziemniaków
  • 2l wody lub bulionu warzywnego albo wege rosołu
  • 3 cebule
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • majeranek, sól i pieprz
  • olej

Wegańska grochówka – przepis:

  1. Zalewam groch wodą i zostawiam na noc.
  2. Rano płuczę go pod bieżącą wodą i wkładam do garnka.
  3. Dodaję do niego listki laurowe, ziele angielskie i dolewam wodę.
  4. Gotuję aż groch będzie miękki, (jeśli to są połówki to ugotują się dość szybko. Jeżeli cały, może potrzebować nawet 2 godzin).
  5. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  6. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
  7. Przecieram groch przez sito do wody, w którym się gotował.
  8. Dodaję do niego cebulę i gotuję na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, często mieszając żeby się nie przypalił.
  9. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  10. Gotuję w osobnym garnku w małej ilości wody. Wystarczy tyle był przykryła ziemniaki.
  11. Gdy będą już gotowe, dodaję ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały do garnka z grochówką.
  12. Dodaję także majeranek, sól i pieprz do smaku.
  13. Wegańska grochówka w najprostszej wersji jest gotowa do jedzenia!
Inne przepisy Vegemi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.