Przejdź do treści

Sos na gęsto

Sos na gęsto
Sos na gęsto

Wpadłam na pomysł, że sos na gęsto taki jak curry z ciecierzycy powinien pojawić się na blogu. Przepis na sos na gęsto jest on prosty i szybki do zrobienia. Myślę, że przygotowanie go zajmuje około 30 minut z gotowaniem ryżu włącznie. Z czym ty najchętniej jadasz ciecierzycę? Ja uwielbiam ją w każdej postaci! Muszę przyznać, że zazwyczaj ciecierzyca od razu kojarzy mi się w wersji z curry lub garam masalą na gęsto. Z mlekiem kokosowym, przyprawami, podana z ryżem. Taka gorąca i aromatyczna.  Sama nie wiem, czy to dlatego, że taką ją lubię, czy dlatego, że moja mama często w takiej postaci przyrządza ciecierzycę i można powiedzieć, że wychowałam się na takim daniu w kilku wersjach. Często zaglądam do kuchni, gotuję z mamą i pomagam. Dzięki temu znam proces, przyprawy i składniki, z których razem powstanie świetna kompozycja smaku! A curry z ciecierzycy w postaci sosu przygotowanego na gęsto nie ma sobie równych.

Sos na gęsto

Sos na gęsto – składniki:

  • 1 lub 2 słoiki ciecierzycy
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 kubek wody
  • 60 g słoika koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • sól

Sos na gęsto – przepis:

  1. Cebulę szatkuję ręczne lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż zacznie robić się złota.
  3. Na patelnię dodaję wszystkie przyprawy i całość podsmażam jeszcze przez chwilę.
  4. Koncentrat pomidorowy mieszkam ze szklanką wody po czym wlewam na patelnie.
  5. Na patelnie wlewam również mleko kokosowe.
  6. Na sitku odcedzam z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą ciecierzycę.
  7. Ciecierzycę przekładam na patelnię ze wszystkimi składnikami.
  8. Całość dokładnie mieszam i solę.
  9. Mój przepis jest bardzo szybki i pyszny! Smacznego!