Przejdź do treści

Soczewica z warzywami

Soczewica z warzywami
Soczewica z warzywami

Dzisiaj łatwa w przygotowaniu soczewica z warzywami i mlekiem kokosowym. Taka właśnie soczewica z warzywami jest bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna. Właśnie dlatego warto ją zrobić w swojej kuchni! Powiedziałabym, że jest bardzo wyrazista w smaku, pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Ponieważ soczewica jest bogata w białko, jest ważnym elementem mojej wegańskiej diety. Jest szybka do przygotowania oraz łatwo dostępna, często pojawia się w moim domu, pod postacią różnych dań. Na moim blogu pojawiły się już różne przepisy z soczewicą: wegański makaron z soczewicą, zupa z soczewicą, dahl z soczewicą oraz gołąbki z soczewicą i kaszą jaglaną. A wy? Pod jaką postacią najbardziej lubisz soczewicę? Ja lubię ją pod wszystkimi postaciami i nie wiem czy umiała bym się zdecydować na tylko jedną wersję 🙂

Soczewica z warzywami

Soczewica z warzywami – składniki:

  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 2 – 3 cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 400 ml wody
  • 1 opakowanie passaty (800 ml)
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 5-6 marchewek
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Soczewica z warzywami – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Obieram marchew i również ją szatkuję lub ścieram na tarce w cienkie paski.
  3. Na patelnię wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie lekko złota.
  4. Wrzucam na patelnie z cebulą marchew i podsmażam razem przez kilka minut.
  5. Przekładam marchew i cebulę do garnka i dodaję soczewicę, wodę, passatę i paprykę wędzoną .
  6. Wszystko gotuję około 20 minut aż całość będzie gęsta i soczewica nie będzie chrupać w zębach.
  7. Dodaję mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilkę.
  8. Mój przepis jest gotowy. Życzę smacznego, ponieważ soczewica z warzywami jest świetna na co dzień i od święta, więc polecam ją do jedzenia VegeMi