Przejdź do treści

Makaron z papryką

Makaron z papryką

Makaron z papryką

Oto mój dzisiejszy przepis na makaron z papryką. Taki prosty i pyszny, przygotowany ze świeżej papryki, pomidorów oraz smażonej cebulki, jest po prostu smaczny! Robi się go łatwo. Cała magia tkwi w tym, że warzywa dusi się na patelni, dzięki czemu wydobywają swoją naturalną słodycz. Właśnie też dlatego sos jest intensywny w kolorze i smaku. Podałam go razem z makaronem. Zawsze przypominam o tym, że makaron bezglutenowy po ugotowaniu trzeba płukać ciepłą wodą, a pszenny (z glutenem) zimną. Po prostu często zdarza się, że ktoś o tym nie wie albo się myli i przez to makaron może być do wyrzucenia, pokuszony, twardy nienadający się do jedzenia. Często jadacie makaron z sosami? Ja uwielbiam paprykę na surowo, z grilla i z patelni. Lubię z nią dania a gdy tylko jest w domu świeża, wtedy myję sobie i chrupię paprykę jako przekąskę. Ponieważ często kupujemy ją w dużych ilościach, to wtedy to już jestem w siódmym niebie. A wy lubicie paprykę? Oto przepis na mój ulubiony makaron z papryką i pomidorami.

Makaron z papryką

Makaron z papryką – składniki

  • 4-5 czerwonych papryk
  • 1 puszka pomidorów lub kartonik krojonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • orzeszki do posypania
  • (opcjonalnie) wegański parmezan

Makaron z papryką – przepis

  1. Cebulę obieram.
  2. Szatkuję w melakserze lub kroję w piórka.
  3. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  4. Do cebuli dolewam pomidory z puszki oraz paprykę pokrojoną w półksiężyce lub paseczki.
  5. To wszystko, zostawiam warzywa na gazie i duszę przez około 20 min. Doprawiam solą i papryką.
  6. Gotuję makaron. Trzeba pamiętać że jeżeli jest to makaron bezglutenowy trzeba go przelać ciepłą wodą. A jeżeli pszenny, zimną.
  7. Gotowe danie posapuję wegańskim parmezanem startym na tarce i orzeszkami piniowymi. Smacznego!

2 komentarze do “Makaron z papryką”

  1. We Włoszech nikt nie przelewa makaronów po ugotowaniu. Zmywa się wtedy warstwa skrobi, dzięki której sos klei się do makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *