Przejdź do treści

Makaron z owocami

Makaron z owocami
Makaron z owocami

Truskawki pojawiły się w sklepach więc i w naszym domu. Skoro są to pyszny makaron z owocami musiał zostać przeze mnie przygotowany. Myślę, że klasyczny makaron z owocami, zna każdy. Danie to z pewnością jest ponadczasowe i uwielbiają ją dzieci jak i dorośli. Moją dzisiejszą wersję jednak wzbogaciłam o tofu naturalne, które idealnie tutaj pasuje! I świetnie zastępuje twaróg. Jest to zmodyfikowana wegańska wersja makaronu z truskawkami i twarogiem. Wolicie gdy truskawki są podane z makaronem czy z ryżem? Ja wolę i zawsze wybieram wersję z makaronem. Zazwyczaj jest to makaron w kształcie świderków lub rurek, chociaż każdy jest dobry!

Makaron z owocami

Makaron z owocami – składniki:

  • truskawki (ilość wedle upodobania. Najlepiej około 300 g)
  • 1 tofu naturalne
  • mleko kokosowe do konsystencji
  • słodzik (opcjonalnie): syrop klonowy, cukier, ksylitol czy syrop z agawy

Makaron z owocami – przepis:

  1. Truskawki myję i odrywam im szypułkę.
  2. Truskawki rozgniatam widelcem.
  3. Dodaję do nich kilka łyżek mleka kokosowego (ilość wedle uznania. Tym więcej go dodacie tym truskawki będą miały bardziej smak kokosowy).
  4. Opcjonalnie dodaję słodzik.
  5. Tofu dokładnie rozgniatam widelcem.
  6. Gotuję makaron.
  7. Tofu i truskawki mieszam ze sobą razem lub nakładam je osobno na makaron.
  8. Mój przepis jest już gotowy! Smacznego makaron z owocami można wcinać!