Kluski z ziemniaków

Kluski z ziemniaków

Kluski z ziemniaków

Zrobiłam pyszne wegańskie kluski z ziemniaków. Moje dzisiaj przygotowane na obiad kluski z ziemniaków są miękkie, pyszne, sycące i dość delikatne. Powstały wyłącznie z ziemniaków, mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Takie klasycznie polskie kluski z ziemniaków nazywane również szarymi kluskami lub przecierakami znam od zawsze z domu mamy i babci. Można podawać je ze smażoną cebulką lub sosami.  Czytając mój przepis, może was zdziwić duża ilość cebuli. Kluski z ziemniaków podałam razem ze smażoną cebulą na wegańskim maśle, bo uwielbiam je w takim połączeniu, zwłaszcza jeśli dodam jeszcze sosu sojowego! Jeżeli jednak nie lubisz takiego połączenia, w co szczerze wątpię, bo jeszcze nie poznałam osoby, która pogardziła by kluskami z masełkiem i cebulką 😉 to możesz zmienić cebulę na dowolny sos. Zapraszam na wegańskie kluski z ziemniaków czyli ziemniaczane szare kluchy!

Kluski z ziemniaków

Kluski z ziemniaków – składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka mąki ryżowej
  • 5 łyżek oleju do gotowania klusek
  • 4 płaskie łyżki masła lub oleju do smażenia cebuli
  • 5-6 cebul

Kluski ziemniaczane – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie przekładam masło lub olej, cebulę smażę na maśle aż będzie złota.
  3. Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach w melakserze lub na tarce.
  4. Ziemniaki przekładam do sitka, wkładam sitko do miski i czekam około 15-20 minut aż puszczą nadmiar wody.
  5. Ziemniaki przekładam do czystej miski.
  6. Dodaję obie mąki i skrobię z dna miski z dociekniętą wodą (jeżeli nie ma skrobi na dnie należy dodać 4-5 łyżek dodatkowo skrobi ziemniaczanej).
  7. Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam ręką.
  8. Masa powinna być gęsta ale w miarę gładka i łatwa do kładzenia łyżką. Jeżeli taka nie jest, dodaję trochę mąki lub trochę odlanej wcześniej wody.
  9. W dużym garnku gotuję wodę, solę i wlewam kilka łyżek oleju.
  10. Kluski nabieram poziomo na łyżkę (tak by dosięgały 1/3 łyżki) i z wkładam je delikatnie do wody. Co kilka wrzuconych klusek moczę łyżkę w wodzie, do której aktualnie wrzucam kluski. Staram się je nakładać w szybkim tempie aby wszytskie ugotowały się równo.
  11. Kluski gotuję około 2 minuty. Gotują się one bardzo szybko więc należy nie odchodzić od garnka z aktualnie gotującymi się kluskami. Po 2 minutach kluski próbuję, czy już dobrze się ugotowały (nie są surowe).
  12. Życzę smacznego! Moje proste i pyszne kluski z ziemniaków podaję razem ze smażoną cebulą!
Inne przepisy Vegemi:

6 myśli na “Kluski z ziemniaków”

  1. Pycha uwielbiam 😍 u nas w Wielkopolsce to się mówi „szare kluski” i do tego obowiązkowo serwowana gotowana kiszona kapusta okroszona smslcem lub zasmarzana. 😊

  2. Uwielbiam je 😋😋😋 są od zawsze u mnie w rodzinie, kiedyś posypywałam je pokruszonym twarogiem, teraz kiedy jestem weganką zjadam je z pokrojoną kapustą kiszoną. Są mega! 👍💪

  3. prawdę warto spróbować 😊 do klusek dodać podsmażoną cebulkę i pokrojoną kapustę kiszoną 😋😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.