Przejdź do treści

Krem czekoladowy z awokado

  • przez
Krem czekoladowy z awokado
Krem czekoladowy z awokado

Dzisiaj przychodzę z przepisem na krem czekoladowy z awokado. Jeśli wydaje ci się, że krem czekoladowy z awokado nie jest smaczny, to jesteś w błędzie. Awokado, syrop kokosowy i kakao bardzo do siebie pasują. same zdrowe, dobre składniki! Wszystkie dzieci z pewnością polubiły by taki krem czekoladowy, ponieważ nie czuć w nim awokado a wiem, że nie każdy je lubi. Rodzice zresztą też zakochają się w tym kremie, ponieważ jest mniej kaloryczny niż normalny krem czekoladowy, nie zawiera oleju palmowego, tony cukru i powtarzam sobie, że mniej się po nim tyje. U mnie jest on średnio słodki ale z łatwością można nadać mu dowolną słodkość zwiększając ilość syropu lub cukru. W przepisie jest podana taka optymalna proporcja: jest lekko wytrawny ale nie za gorzki. Oczywiście jak kto lubi, można dolać więcej syropu klonowego, wtedy będzie bardziej słodki. Krem czekoladowy z awokado jest banalny w przygotowaniu i pyszny a zrobienie go zajęło mi około 5 min.

Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado – składniki

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki syropu klonowego

Krem czekoladowy z awokado – przepis

  1. Awokado przekrawam na pół i wyjmuję pestkę.
  2. Awokado z dwóch połówek łyżeczką przekładam do miski.
  3. Dosypuję kakao i syrop klonowy.
  4. A teraz ważna sprawa. Awokado miksuję blenderem ręcznym na gładką masę ALE muszę najpierw docisnąć awokado blenderem a później na chwilę włączam miksowanie, a później w innym miejscu. Nie można zrobić tego inaczej bo kakao wybuchnie w kuchni jak bomba atomowa 😉
  5. Sprawdzam czy krem jest wystarczająco słodki. Jeżeli nie, to dolewam więcej syropu klonowego. Przekładam masę do słoiczka.
  6. Taki krem czekoladowy z awokado na pewno nie jednej osobie będzie smakować!

1 komentarz do “Krem czekoladowy z awokado”

  1. Pingback: Wegańskie naleśniki - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.