Przejdź do treści

Smażone jabłka

  • przez
Smażone jabłka
Smażone jabłka

Dzisiaj pokażę jak zrobić wegańskie smażone jabłka w cieście z cynamonem i jogurtem sojowym. Smażone jabłka, są bardzo smaczne, soczyste, umiarkowanie słodkie oraz wyraziste z wyczuwalną nutą korzenną. W tradycyjnej wersji tego dania zawsze użyte są jajka, mąka pszenna i jogurt lub maślanka. Za to do mojego przepisu, żaden z tych składników w cale nie jest potrzebny. Jest to idealny zamiennik dla pracochłonnych placków z jabłkami, naleśników z jabłkami  czy racuchów drożdżowych albo takich a sodzie z owocami. Wegańskie jabłka w cieście są idealne do podania jako deser, jak i główne danie. Wszystko dzięki swojemu słodkiemu ale zarazem unikalnemu smakowi. Jabłka do tego przepisu mogą być w różnym kształcie: w ćwiartkach, plastrach czy każdym innym jaki wolisz, słowem – dowolnym. Ja osobiście uwielbiam jabłka, oraz placki. A jabłka ze szczególnością! Dlatego uznałam że taki przepis w wersji wegańskiej i bezglutenowej byłby wręcz idealny! Słodki, soczysty i prosty. Czego chcieć więcej? No może tylko dokładki, tak więc smażone jabłka w cieście dzisiaj u mnie na blogu.

Smażone jabłka

Smażone jabłka – składniki

  • 7-9 jabłek
  • 200 g mąki ryżowej białej
  • 200 g jogurtu naturalnego sojowego
  • 250 ml mleka sojowego
  • 50 g skrobi z tapioki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Smażone jabłka – przepis

  1. Jabłka obieram (albo nie obieram), przekrawam na ósemki, po czym wykrawam gniazdo nasienne.
  2. W misce mieszam mąkę ryżową razem z jogurtem, mlekiem sojowym, tapioką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
  3. Dokładnie wszystko mieszam na gładką masę bez grudek.
  4. Na patelnie wlewam olej i rozgrzewam go.
  5. Zanurzam każdy kawałek jabłka w cieście, po czym otrzepuję z nadmiaru cista i smażę z obu stron na oleju.
  6. Nasze smażone jabłka są gotowe do zjedzenia ze smakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *