Przejdź do treści

Makaron ze szparagami

  • przez

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Przepis na makaron ze szparagami, jak szaleć to szaleć. Przygotowałam specjalnie a dzisiaj wegański makaron ze szparagami, aż żałowałam, że nie zrobiłam go w podwójnej porcji. Mam w lodówce 3 pęczki zielonych szparagów, w sam raz na święta 🙂 Jakich szparagów najczęściej używasz, białych czy zielonych? Jak już wiecie lub jeszcze nie wiecie, to właśnie rozpoczął się sezon na szparagi. Więc, chociaż szparagi są przywożone w tej chwili do Polski z Chile, to i tak powinny się niedługo pojawić takie, z polskich gospodarstw. Z czym zazwyczaj przygotowujecie szparagi? Ja w różnych wersjach, na przykład w risotto czy z makaronem w gęstym i aromatycznym sosie. Lubie gotowane w garnku lub na parze, grillowane a także smażone!  Często robicie dania ze szparagami? Ja nie za często, chociaż mam nadzieję że uda mi się dzięki sezonowi na nie, zrobić z nimi więcej przepisów i pokazywać je regularnie na blogu. Ponieważ dawno ich nie jadłam, ucieszyłam się że udało mi się je kupić i zrobić z nimi pierwsze danie w tym sezonie. Zapraszam na wegański makaron ze szparagami!

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami – składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła wegańskiego (u mnie Rama roślinna)
  • 2 cebule
  • 200 ml czyli 1/2 puszki tłustego mleka kokosowego
  • 200 g makaronu ( u mnie bezglutenowe rurki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Makaron ze szparagami – przepis:

  1. Gotuję makaron.
  2. Ze szparagów odcinam twarde części oraz główki. Główek nie wyrzucam, jeszcze mi się przydadzą.
  3. Pozostałe miękkie łodygi szparagów kroję na kawałeczki, plasterki.
  4. Cebule obieram i szatkuję w melakserze lub ręcznie w kostkę.
  5. Na patelnie wrzucam masło i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  6. Cebule usmażoną zostawiam jednak dalej na gazie. Dodaję pokrojone łodygi  szparagów i podsmażam razem.
  7. Gdy się już chwilę podsmażą, dodaję mleko kokosowe, główni szparagów oraz przepuszczone przez praskę ząbki obranego czosnku.
  8. Wszystko smażę jeszcze przez około 3 minut.
  9. Wszystko mieszam z ugotowanym makaronem  bardzo dokładnie, doprawiam do smaku
  10. Mój przepis jest gotowy. Makaron ze szparagami podaję na ciepło, pozdrawiam VegeMi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *