Przejdź do treści

Makaron z ziemniakami

  • przez
Makaron z ziemniakami

Makaron z ziemniakami

Tym razem przygotowałam makaron z ziemniakami, pieczarkami i pesto, które z pewnością wam zasmakuje! Jak często się zdarza, pomysł na niego powstał podczas „przeglądu lodówki”. Ze względu na to, że pozostało kilka ziemniaków z obiadu, duża ilość pietruszki i grzybów wpadłam na szalony pomysł przygotowania makaronu z ziemniakami. Czasami  jakieś dania pojawiają się spontanicznie. A jak to wygląda u was? Najczęściej przygotowujcie coś ze składników, które aktualnie znajdziecie u siebie, czy planujecie każdy posiłek i specjalnie pod niego kupujecie składniki? W moim przypadku bywa różnie. Często jest to związane z ty, co akurat zostało kupione. Czasem niespodziewanie wpadam na jakiś pomysł, a czasem mam konkretny plan co przygotować i w co powinnam mieć w domu. Dzisiaj za to pokażę wam przepis z lekka nietypowy, ponieważ łączy w sobie makaron, pieczarki i ziemniaki, które zazwyczaj są podawane jako oddzielne dania. Jednak przyznaje, że ich połączenie również jest wyborne! A pesto, czy jest ktoś, kto nie lubi pesto? To świetny pomysł na szybkie danie z produktów z dnia poprzedniego.

Makaron z ziemniakami

Makaron z ziemniakami – składniki:

  • 4 ziemniaki (lub więcej jeśli tylko chcecie)
  • kilka pieczarek (wedle upodobania)
  • 1 średni pęczek pietruszki
  • 3 łyżki oleju + olej dno smażenia
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki czosnku w proszku lub 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Makaron z ziemniakami –  przepis:

  1. Wstawiam ziemniaki do gotowania. Mogą gotować się w trakcie szykowania reszty produktów.
  2. Pieczarki kroję w cienkie plasterki.
  3. Na patelnie wlewam olej i smażę na nim pieczarki aż odparuje z nich cała woda i podsmażą się na złoto.
  4. Do melaksera wkładam pietruszkę, czosnek w proszku, zioła prowansalskie, sok z cytryny, 3 łyżki oleju, sól i pieprz.
  5. Całość blenduję.
  6. Ugotowane w tym czasie ziemniaki kroję w kostkę średniej wielkości.
  7. Na patelnie po pieczarkach wlewam trochę oleju i podsmażam na niej ziemniaki. Po podsmażeniu na tej samej patelni mieszam wszystkie składniki sosu – pesto, ziemniaki i pieczarki.
  8. Gotuje makaron. Odlewam go i mieszam razem ze wszystkimi składnikami.
  9. To tyle, mój makaron z ziemniakami jest gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *