Przejdź do treści

Wegańska zupa z warzywami

Wegańska zupa warzywna
Wegańska zupa warzywna

Wróciłam z wakacji i to o czym marzyłam to wegańska zupa z warzywami. Taka bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Tym razem, moja zupa z warzywami, została zrobiona zwyczajnie z mrożonki warzywnej, które czekała na wykorzystanie w zamrażarce. Latem zawszę robię zupy ze świeżych warzyw, jednak nie zdążyliśmy zrobić zakupów i po powrocie do domu zostały nam puszki i zawartość zamrażarki. Z tej opcji wybrałam zupę 🙂 Uznałam, że przygotuję wegańską zupę z mrożonki na szybko z curry i mlekiem kokosowym. To pomysł dla tych osób, które mrożonek używają z wygody lub po prostu nie mają czasu, by warzywa przygotowywać od podstaw. Częściej robisz zupę ze świeżych produktów czy raczej z mrożonych? Ja ze świeżych, zimą często z mrożonych. Gdy się kończy sezon na dany produkt, to przez resztę roku przygotowuję dania z nim w formie mrożonej, weźmy na przykład zielony groszek, szpinak, brokuły czy fasolkę szparagową. Jaka jest twoja ulubiona zupa warzywna? Na moim blogu pojawiło się już dużo wegańskich zup warzywnych i na nie również zapraszam!

Wegańska zupa z warzywami

Wegańska zupa z warzywami – składniki:

  • 1 opakowanie mrożonki warzywnej
  • 1 opakowanie brokułów
  • 2 łyżki pasty curry żółtej, można użyć też proszku curry łagodnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 paczka makaronu z soczewicy (lub zwykłego)
  • woda
  • sól i pieprz do smaku

Wegańska zupa z warzywami – przepis:

  1. Mrożonki otwieram, przekładam do garnka.
  2. Do poziomu warzyw wlewam wodę i dodaję curry.
  3. Czekam do zagotowania.
  4. Do zupy wsypuję makaron.
  5. Po około 6 min wlewam lekko kokosowe i doprawiam solą oraz pieprzem.
  6. I już, moja wegańska zupa z warzywami jest gotowa do nakładania, polecam VegeMi!

3 komentarze do “Wegańska zupa z warzywami”

Skomentuj Dietetyk Na Walizkach

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *