Przejdź do treści

Sos z kalafiora

Sos z kalafiora
Sos z kalafiora

Oto przepis na sos z kalafiora, biały, charakterystyczny w smaku. To taki wegański sos Alfredo na co dzień. Sos z kalafiora jest bardzo kremowy, zawiesisty, świetnie obkleja i pokrywa makaron. Do przygotowania jego potrzebny jest blender, w którym sos można rozdrobnić na kremową masę. Jeśli lubisz pozostaw większe kawałki, po prostu blenduj krócej. Przygotowując go trzeba pamiętać o mocnym doprawieniu solą i pieprzem. Jego smak można dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej przypraw, soli, chili i czosnku. Oto przepis na mój własny sos z kalafiora.

Sos z kalafiora

Sos z kalafiora – składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżka płatków drożdżowych dezaktywowanych
  • 3 ząbki czosnku

Sos z kalafiora –przygotowanie:

  1. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie.
  2. Cebule kroję w kostkę.
  3. Na patelnie wlewam olej.
  4. Podsmażam cebule na złoty kolor.
  5. Wszystkie wymienione składniki przepisu wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę.
  6. Można go dowolnie modyfikować dodając więcej lub mniej soli, chili oraz innych przypraw.
  7. Gotowe, sos z kalafiora można podawać z makaronem

17 komentarzy do “Sos z kalafiora”

  1. Hej, jakie zadanie mają platki drozdxowe? Chodzi o smak czy zmieniają coś w konsystencji? Pozdrawiam, A.

  2. Płatki drożdżowe dają smak orzechowo – grzybowy, niektórzy uważają że serowy. nie mają wpływu na konsystencje, można też w zamian dodać trochę pasty vegemite

  3. Płatki drożdżowe można kupić w sklepach internetowych i stacjonarnych np. Everegreen i UrbanVegan, są też w sklepach ze zdrową żywnością i na allegro również 🙂

  4. Witaj!
    Czym moge zastapic orzechy nerkowca? Moja coreczka jest nie uczulona.
    Dziekuje i pozdrawiam!

  5. Wyglada bardzo apetycznie, napewno wypróbujemy. Fajne przepisy, fajny blog, tylko takdalej 🙂

  6. Smacznie wygląda, na pewno sprobuje. U mnie Twoja czcionka dziwnie wyglada, chyba nie jest polska bo wszystkie polskie znaki sa większe i cieńsze zwłaszcza „ą” i „ż”

  7. Niestety wiemy o tym. Czcionka rzeczywiście nie jest Polska lecz staramy się zmienić ją na inną. Dziękuję, że Pani o tym mi napisała

  8. Cześć Dziekuje za ten przepis, mam synka na bakier z warzywami, który bardzo lubi nabiał. Ten przepis zmniejszając ilośc pieprzu sprobuje dołączyć do mojej „kolekcji” warzywnych past serowych do makaronu – jutro robię na kolacje.
    Trzymam mocno za Ciebie kciuki.

Skomentuj Vegemi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *