Przejdź do treści

Dahl zupa z soczewicy

  • przez
Dahl zupa z soczewicy
Dahl zupa z soczewicy

Dziś u mnie dahl zupa z soczewicy. Nie wiem czy wiesz, ale dahl czyli indyjska zupa z soczewicy to w sumie cudownie klasyczne połączenie miękkiej i delikatnej soczewicy z ryżem i pomidorami. Mówię wam, palce lizać! Ja osobiście przez cały dzień nie zostałam dopuszczona do mojego dhal’u. Przez cały czas jakoś go znaleźć nie mogłam, a jak go znajdowałam znowu na kuchence, to nie byłam głodna. Dopiero kolejnego dnia zorientowałam się, że została jego malutka miseczka. Tak, ALE zaklepana przez mojego tatę. Ach… nie ma to jak zrobić coś dobrego 😉 Dahl z soczewicy naprawdę pyszny, rozgrzewający, sycący i gęsty. Dlatego polecam od razu zrobić podwójną porcję 😉 Kiedy za oknem, tak samo jak teraz, pada i jest zimno, najchętniej człowiek zwinął by się w kulkę i poszedł spać, pod ciepłym kocykiem oczywiście. Na takie właśnie dni dahl sprawdza się idealnie! Rozgrzewa i syci. Można go jeść samego, polać nim makaron, zmieszać z ryżem, techniką mojego taty: zmieszać z ziemniakami czy dodać ryż i zmiksować go na gładką masę (w formie na kanapki). Jest wiele pomysłów na zjedzenie dhalu, ale myślę że jakkolwiek został by podany, każdemu powinien zasmakować. Zapraszam przepis dahl z soczewicy, VegeMi smakuje 🙂

Dahl zupa z soczewicy

Dahl zupa z soczewicy – składniki:

  • 400 czerwonej soczewicy łuskanej
  • 2-3 cebule
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 litr passaty lub krojonych pomidorów
  • 500 ml wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soli lub więcej
  • 4 łyżki oleju
  • ryż do podania

Dahl zupa z soczewicy – przepis:

  1. Cebulę obieram.
  2. Szatkuję w melakserze lub kroję w piórka.
  3. Do garnka wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  4. Do cebuli dolewam krojone pomidory, passatę i wodę.
  5. Wsypuję soczewicę, sól i przyprawę curry.
  6. To wszystko, zostawiam warzywa na gazie i duszę przez około 10 min.
  7. Doprawiam do smaku solą i wlewam mleko kokosowe.
  8. Gotuję ryż.
  9. Gotowy dahl podaję z ryżem. Dahl zupa z soczewicy świetnie rozgrzewa, polecam VegeMi smakuje!

2 komentarze do “Dahl zupa z soczewicy”

  1. Kocham dal i soczewicę. To najlepszy smak przy użyciu kilku produktów. Można przyprawić w dowolny sposób, zjeść na obiad albo zabrać do pracy. Super jedzenie 😀

  2. Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne

Możliwość komentowania została wyłączona.