Przejdź do treści

Curry z kalafiora

  • przez
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora

Dzisiaj pokażę wam prosty przepis na curry z kalafiora, który robię sama. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że takie curry musi być trudne i wymagające. Lecz to nie jest prawda! Curry z kalafiora powstaje w nie całą godzinę, a do tego jest super pyszne! Ja osobiście bardzo lubię takie dania ponieważ, generalnie gustuję w kuchni indyjskiej i azjatyckiej. Bardzo odpowiadają mi aromaty kolendry, kuminu, trawy cytrynowej, chili, garangalu i czosnku. Curry z kalafiora z mlekiem kokosowym i zielonym groszkiem jest jednym z najprostszych dań z tej kategorii. Lecz nie jest skomplikowanie w przygotowaniu więc śmiało mogę je polecić do zrobienia.

Curry z kalafiora

Curry z kalafiora – składniki:

  • 2 cebule
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 100g soczewicy zielonej, czerwonej lub żółtej
  • 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 kalafior
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150g groszku
  • sól i pieprz do smaku

Curry z kalafiora – przepis:

  1. Kroję cebule w piórka.
  2. Kalafiora dzielę na różyczki.
  3. Na patelnię wlewam olej i na rozgrzany wrzucam cebule.
  4. Gdy cebula będzie złota dodaję wszystkie przyprawy (curry, kolendra, kumin, garam masala) do garnka.
  5. Cebule z przyprawami podsmażam około 15 sekund (przyprawy nie mogą się spalić bo będą gorzkie).
  6. Wlewam 600 ml wody lub bulionu, pokrojonego kalafiora i soczewice.
  7. Gotuje około 20 min
  8. Gdy curry z kalafiora będzie już gotowe wlewam 200 ml mleka kokosowego i dosypuję 150g groszku.
  9. Gotowe, curry z kalafiora nakładam z ryżem na talerz.

5 komentarzy do “Curry z kalafiora”

  1. Pingback: Curry z dynią - przepis Vegemi.pl

  2. Pingback: Weganskie curry z dyni i kalafiora - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.